Letnja Oluja
Жеља сваке особе је да успе у животу. Да се докаже, оствари своје циљеве. Да оснује породицу, воли и буде вољена. Да креира себи хармоничну и интересантну свакодневницу. 
Да направи лепе успомене, остави нешто иза себе.


Верујете ли у судбину? Можда сматрате да ви и само ви управљате својим животом? 
Ако сте ви кројач своје судбине зашто вам онда живот није савршен? Испланирајте сутрашњи идеални дан. Осмислите га до детаља.


Рецимо да је данас сутра. Устали сте рано ујутру, све по плану. Међутим, неко вам је покуцао на врата, а ви то нисте очекивали. Рецимо да је то само комшиница која вас упозорава да сте претходну ноћ оставили упаљено светло на тераси. Занемаримо тај један детаљ, деси се да се понека ситница измени. Не можете баш на све да утичете. Главни део дана вам је одлазак на посао. Радно време вам почиње у 08:00 али је тренутно 08:10. Комшиница вас је омела па нисте кренули на време, а и гужва је у саобраћају. Не бринете се превише, на послу се толерише кашњење од пола сата управо из тог разлога. Један мотор вас претиче баш у тренутку кад се упалило црвено светло на семафору. Возач мотора то није уочио јер је био заузет провлачењем кроз гужву. Удара га аутобус. Постајете сведок несреће. Пут се окупира због полицијског увиђаја.  Људи излазе из аутомобила не би ли видели о чему се ради. Желите да кренете у рикверц и покушате да стигнете на посао другим путем, али вас је неки ауто блокирао, а знатижељни возач већ увелико зури преко нечијег рамена у несрећника на земљи. Остаје вам само да чекате. Већ је 09.05. Шеф вас зове, битан састанак само што није почео. Чекате. Гужва је све већа. Зове вас бесан шеф. Можете остати без посла. Шта би са планом? Сами кројите своју судбину? Можда сте ви и хтели да се нађете у том тренутку, на том месту, али нисте хтели да нас обавестите? Или једноставно не можете управљати сваким тренутком свога живота?


А ако не зависи све од вас, од кога зависи? Од више силе? Судбине? Бога? 
А ако нпр постоји судбина, то значи да вам је већ подељена нека улога. И ви, хтели не хтели, морате да је одиграте. Дакле, ваша будућност већ иде у неком правцу, вама непознатом.
Желите ли да унапред знате свој живот? Плашите ли се сазнања? Постоје разни сценарији. Верујете ли да се добро добрим враћа? Ако је тако, сматрате ли да ћете на крају свих мука бити срећни? Или сте свесни да ће ваш комад бити испреплетан и позитивним и негативним сценама? 

Рецимо да некако
 предвидите будућност. 

Ако се установи да је крцата патње, да ли би је прихватили или би се потрудили да је промените?


''Тhe future influences the present just as much as the past.''- Friedrich NietzscheАко се установи да је испуњена срећом, да ли би се ипак трудили да је достигнете или би је сматрали већ добијеном? ''Аs for the future, your task is not to foresee it, but to enable it.'' - Antoine de Saint-Exupery


Али ви не можете знати унапред свој живот. Шта вам остаје? Да се надате. И да покушавате.

''Бити човек, рођен без свог знања и без своје воље, бачен у океан постојања. Морати пливати. Постојати. Носити идентитет. Издржати атмосферски притисак свега око себе, све сударе, непредвидљиве и непредвиђене поступке своје и туђе, које понајчешће нису по мери наших снага. А поврх свега, треба још издржати своју мисао о свему томе. Укратко: бити човек.'' - Иво Андрић

Покушавајте! 


In three words, I can sum up everything I`ve learned about life: It goes on. - Robert Frost.   
Labels:
Reaktionen: 
7 Responses
 1. Myth Says:

  Е ово је нешто! Нешто добро. :) Човек не може предвидети догађаје, али се може борити против судбине.
  Зашто је твој јунак морао да отвори врата? Зашто није остао у кревету? И зашто није оставио кола и отишао ван гужве, па узео такси и стигао на посао? Можда није баш најпрактичније, али је могуће. Све се може постићи, уз одређену цену.

  А што се будућности тиче, најбоља ми је таква-каква је, мутна и никаква.
  Свиђа ми се ово, баш. Па се ти зајебавај! ;)


 2. jungle queen Says:

  Mnogo lepo, lujo! Znaš kako, mislim da je ono što mi zovemo "sudbina" zapravo, sinonim za slučajnosti. A, slučajno, slučajnostima ne možemo da upravljamo, niti ko drugi njima upravlja, one se samo dese i to je to. "Viša sila" - možemo da je nazovemo i "sedmo pero" ali ona ostaje slučajnost. U svim drugim slučajevima, moguće je grubo određivati puteve. ;)


 3. ТоМЦаа Says:

  Није ми јасно зашто компликујете толико. Све има свој узрок, све се дешава са разлогом, у природу разлога не може се ући. Све је хармонично, у хармонији својим постојањем и ви учествујете. Оно што се десило не може се променити и такво је какво је - оно што се дешава искомпоновано је од гомиле узрока и потребан је само окидач, прави временски тренутак који већ постаје прошлост. Енде.


 4. Heh odličan post.

  Pravi odgovor na za one koji kažu da upravljaju svojom sudbinom.
  Najbolje je prepustiti se, prosto je gubljenje vremena pokušati da se isplanira dan u sekund!

  Pozz.


 5. Мит: Коначно и ти да ме похвалиш! Слажем се са тобом:''Све се може постићи, уз одређену цену. ''.

  Џангл: Па може се и тако назвати. Можемо то назвати и приликама. ;)

  Томцее: Ако је човек свестан да баш ни на шта не утиче, зашто би и имао разлога да живи? Не предај се!

  Милоше: Хвала, добродошао!


 6. Анониман Says:

  Lepo :)
  Podsetila si me pomalo na mene, jer ja ovo cesto govorim prijateljima. Pogledaj dokumentarac "Secret", smisli i bice tako, o tome uglavnom govore ^^


 7. :) Гледала сам Тајну давно, читала сам и књигу. ;)


Постави коментар

Рејтуј пост ! Не може да шкоди.