Letnja Oluja
Приметила сам да су многи неупућени и да појма немају о чему се ради. Зато сам написала један текст који ће изаћи у новом броју Омладинског листа. Надам се да нисам навела ниједну погрешну информацију.


У последње време често чујете за SOPU, PIPU и ACTU. Шта значе те скраћенице?
SOPA (Stop Online Piracy Act) је закон који је донет у САД-у крајем 2011. године. Његов основни циљ је спречавање пиратерије на интернету. Штите се ауторска права од неовлашћеног ширења, фалсификовања, као и трговине заштићене интелектуалне својине. Уколико неко копира текст/видео/слику са нечијег заштићеног сајта и постави на свој, против њега ће бити подигнута кривична тужба.
PIPA (Personal Information Protection Act) је ту да такав сајт који садржи туђу интелектуалну својину потпуно обрише са интернета!

Ко су Анонимуси (Аnonymous)?
Након што је од стране FBI( Federal Investigation Bureau) угашен један од највећих сајтова за размену фајлова - Megaupload чији је власник и ухапшен, у акцију је кренула група хакера под називом Анонимуси. Анонимуси се залажу за слободан интернет, без цензуре. Ако икад буде постојала цензура на интернету, он ће изгубити свој првобитни концепт. Као одмазду за Megaupload, Анонимуси су у врло кратком року оборили сајт FBI-a, као и сајтове америчког Министарства правосуђа. Анонимуси су такође нападали широм света странице свих који су јавно подржали ова два закона.
Wikipedia, Google, Wordpress, Microsoft, Mozilla и многи велики сајтови су изразили протест тако што су на један дан замрачили све своје странице.

Анонимуси су на кратко победили. Крајем јануара су SOPA и PIPA повучени, али је на снагу ступио нови, још опаснији, међународни закон ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Врло сличан својим претходницима, ACTA ће пратити све што радите на интернету, а појединости овог закона се држе у тајности. За сада се зна да ће:
-Ваша приватност бити угрожена. Све што објавите ће бити под надзором.
-Вам бити одузето право слободног говора. Као што се може филтрирати пиратерија, моћи ће се филтрирати и непожељан говор.
-Ако напуштате земљу, ваш лап-топ бити прегледан на царини у циљу да се открију пиратеријски подаци.
-Било који фајл који користите бити наплаћен. Интернет више неће бити бесплатан.

Овај закон је признат у САД-у, Јапану, Новом Зеланду, Канади, Аустралији, Сингапуру, Јужној Кореји али је подржан и у Европској Унији! У јуну 2012. ЕУ ће гласати о коначном признавању ACTA-e.
Интернет корисници широм Европе потписују петиције против овог закона. Потпишите се и ви:
http://www.stopp-acta.info/english/get+involved/petition/petition.html
http://www.petitiononline.com/stopacta/petition.html
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?tta

Ко ће добити овај интернет рат? Анонимуси или ACTA?

Reaktionen: 
0 Responses

Постави коментар

Рејтуј пост ! Не може да шкоди.